December 2016 - Whisper of zlyn

Tuesday, December 20, 2016

C++ and Database
okey gambar takada kaitan dengan isi post kali ini sekadar hiasan

serabut beb .. bila dah start study ni aduhaiii memang serabut habis wei lagi-lagi belajar subjek yang baru lagi haru biru.. okeylah fuhh tarik nafas dulu, sem ni baru part 4 tapi dia punya cabar susah nak dikatakan.. Dulu-dulu ingatkan yang student sains komputer (sains comp) ni senang tapi bila sendiri belajar cs128 ni masyaAllah tambah pula dengan set untuk sem ni database lagi ..

Mengucap banyak kali jugalah belajar tu .. walaupun dah masuk third week study tapi aku still cannot chase up lagi omg .. buat latih pun masih terpingga pingga .. siapa nak tolong aku .. cari kat google pon takde yang complete sangat , huaaaaa apa ni .. dengan lecturenya layan macam kita orang ni student sains comp YaAllah Kuatkanlah hambamu ini .. first class je dia dah start ajar and expect we all know 😕. Everyweek 5hours, 3 hours at lab another in class , can you imagine how i faced it hahaha .. dengan taktahu satu apa pun ..

Bila dia suruh buat karangan cording tu lagi lahhhhhhhhhh , terngaga je beb sebab taktahu hahaha
Database(ITS) punya subjek lagi best bila dia ajar dia gelak and kau pun ikut dia gelak kadang tapi kau takpaham apa2.. dah lah semuanya ada projek 😥😥. Redho habis aku ni .. seriously memang kena cari orang untuk ajar aku .

Statistik punya subjek pula ada 3 ahh sampai diri sendiri pun pening ni kelas apa hahaha.. All statistic class mostly they will ask what we learn in part1 until part 4 rightnow and they want to know all the function of every test .. fuhhh .. final memang formula pula takdibagi walaupun seketul formula sedihhhnyaaaa .. hopefully tak jadi macam sem lepas masuk-masuk hall examination i cant remember the full formula just half of it 😌.

Walau apapa pun just do the best and for those nak cuba ambik diploma statistik dialu-alukan lagilagi kepada yang sukakan cabaran dan minda untuk meningat tu kena kuat sikit hahahahahaha. hanya part 1 je formula diberi taksilap. bak kata lecture "awakkan budak stat sebab tu takperlukan formula" ahhhhh cant say anything ..


alright bye

Monday, December 12, 2016

contact lens
Mari cik akak share serba sikit mengenai contact lens ataupun kata lengkap.
poyo gila , okey sebenarnya diri sendiri pon masih terkial-kial lagi dalam benda tu .
tapi kita boleh kongsilah apa-apa yang kita tahu bersama..

First things janganlah beli sesuka hati lens tu , kalau takde power jangan dok gatal-gatal pakai yang ada power. Ada dengar cerita yang takrabun saja la nak melawa pakai lens yang beli satu pasang rm20 tu terus dapat rabun.. hoihi bahaya kak woi .. mata kot . Orang kata lah jangan kerana nak lawa kita bedal segalanya tak kira elok ka tak . karang dah kena baru menyesal. Tak best pon bila rabun tahu semuanya terseksa. Bila rabun rasa seperti ada sesuatu yang menghalang takcaya pergilah tanya orang2 yang rabun hahaha..

  • Nak beli lens kenalah check power dulu and beli power yang bersesuai sebab kalau power lens tinggi sangat dari rabun sebenar pon boleh sakit kepala woi. Jangan cakap akak tak habak ea. Tapi kalau kita pakai spec (cermin mata) and lens pon kena ambil berat juga pasal sesetengah orang dia taknak tukar power cermin mata dia yang power sangatlah rendah contohnya power spec dia 200 something tapi current power dia dah cecah 600 ahh kalau beli lens kita tak boleh ambik yang power 550 macam biasa kurangkan 50 dari yang salah malah kena ambik dlm pertengahan power spec dengan current power . stress kan ..

Eloklah kalau korang yang nak pakai lens tu pergi kedai cermin mata ataupun beli di website yang rasmi jual contact lens. Janganlah cekau je mana2 yang murah.

  • Expired date juga perlu dititikberatkan , eh dia ada tarikh luput juga ke , mestilah ada adik oiii..cubalah check dulu ahh, dia boleh pakai untuk daily ke monthly ke 3month ke , Tapi walaupon dia boleh pakai 3month punya kalau dah takselesa rasa macam rimas je mata tu, berhentilah dari terus pakai tukar lens yang baru, biarlah rugi sikit dari rugi bila mata dah rosak lagi parahh ahh mana satu yang korang sayang. Dengan mata sendiri pon nak berkira ke ?! mata korang nak pakai lama.


  • Lens koyak .. Kalau lens dah koyak memang semestinyalah korang kena tukar baru pasai apa?! dah koyak kot dik tak kan kau nak pakai lagi. Kadang-kadang dia koyak masa kita nak pakai , tapi ada juga bila dah pakai dia koyak dan mata kita rasa sangat tak selesa bahkan ewahhh bahkan kau, mata kita macam kelip2 dan berair macam nak nangis . haha
JANGAN TIDUR KALAU PAKAI LENS!
Mata juga perlu bernafas, kalau korang bangun tidur masa guna lens konfirm korang akan rasa mata korang keringkan , ahh kadang-kadang lens juga boleh lari dari kedudukan asal , bahaya wei
Ada kawan akak tu, dia ingat dah cabut lens rupanya takcabut pon dah berapa banyaklah wei.. sampai satu tahap muka dia macam kena strok , kesian wei , so korang berhati-hatilah jangan dok gatai bawa lens tu tidur walaupun dia cakap boleh tidur. DAN KENA OPERATE GRR SAKITNYAAAAA

Minum air juga perlu cukup sebab kita sendiri boleh rasa kalau takcukup air dan akan rasa kering sangat mata. korang juga jangan lupa eyemore untuk basahkan mata.


ok setakat ini sahaja. Gambar2 takdapat disertakan disebabkan line internet sangat slow maklumlah pakai wifi u haha 

Thursday, December 8, 2016

let's share best food

               First of all , Assalamualaikum and goodmorning today i would share some best food and you guys should try it. Area Batu Pahat, Johor dan beberapa tempat lagi nak lagi mudah n update terkini boleh pergi ke instagram sayaaaa @zl_yn or #zlynfoodlover

1.Roti Naan Cheese 
  aahhh pada sesiapa yang mengidam or want to try boleh pergi ke Restoran Nikmat Roti Nan Dan Ayam Tandoori . kat situ korang boleh lah pilih nak roti nan biasa ke nan cheese(rm3) ke roti nan cheese mozarella(rm6/7 mcmtu) . harga pon cantik jugalah dikira murah ..
Ayam tandoori dia around Rm7 pluss maybe takingat .. boleh try and kedai ni dikira famous lahh soo pada sesiapa datang bp mehhh la try semua yang best2 .. #zlynfoodlover
 2.Nasi Lemak Hijau Sotong 
 Lokasi diJalan Universiti 2 sebelum uthm .. nampak mcd ahh dia kt lorong belkang tu..(parit raja)
Nama kedai Nasi Lemak Embah Syukur
boleh pilih la korang nak nasi lemak apa .. ada ayam , biasa , sotong .. harga pon cun maksudnya berbaloi lah beb😆 .. kalau nasi lemak sotong (rm10) , Nasi lemak telur (rm3) , Nasi lemak ayam (RM5)
nasi pon byk .. makan pon boleh mengah mengah hahaha..
3. Sup Gearbox & mee rebus gearbox
Parit Besar Jalan Kluang (berdekatan old street n laluan shortcut bpmall)
sangat berbaloi kalau yang teringin nak makan gearbox tp taknak mahai sangat kan .. kita ni kalau boleh nak cari makanan yng sedap tp murah kannn ... tipulah korang tak macam tuuu ..
harga sup gearbox ni dlm rm8  dan mee rebus gearbox rm10 roti garlic pula 3 slice tu rm1 je .. emmm
mana yang kata cek ni makan mahal2.. ishh ..nasi goreng gearbox pon rm10 😍 ya ampunnn tertelan air liur pula dok cerita pasal makanan ni ... glupglupglup 😋
 4.CHICKEN CHOP
banyak sebenarnya chickenchop yang best2 kat bp ni .. tapi kali ni cerita pasal chicken chip cheese with meatball di Leezo .. kat bp ada dua leezo satu belakang aeon big deretan cimb bank dan satu lagi kat parit raja leezo container .. yang kat parit raja tu pernah masuk dalam jalan2 cari makan .
makanan kt situ banyak la sedap korang boleh try .. sis ad juga cuba makanan lain diaorg tp mana tah gambarnya takjumpa hahahahahahaha .. #zlynfoodlover
 5. Big Bowl Ice
yang ni sis cuba di Kota Laksamana Melaka .. kt bp rasanya takde lagi ..
tapi ini korang boleh cari mana2 pon sbb banyak cawangan dia taksilap.
harga pon bolehlah tapi kalau nak makan sorang tu pun taklarat .. share lah bagus takyah bazir kalau bkn kuat makan .. banyak jenis yang disediakan oleh pihak kedai .. macam2 buah ada just pick which one you want and go to counter and pay first ..

6. Nasi goreng Chicken Chop & Set Dulang chicken chop dan lamb chop
Nama kedai : Sarah Hanah Cafe
Lokasi : Berdekatan dengan mahkamah baru Muar dan dia kat taman so kena masuk berdekatan signboard d.impiana tak silap lah
Nasi goreng chicken chop Rm12 yang superb 😍😋
manakala yang dalam dulang tu set rm35 comes with 2 juice which you can choice (apple/orange)
set tu boleh pilih la you nak both chicken chop or chicken and lamb chop .. then ad fries, meatball, spaghetti and some salad





7.Cendol
cendol ini turun temurun hahaha .. dari kecik family mmg akan makan kt sini ..
dulu ada satu je cendol .. sekarang dah macam2 yang bawah ni cendol aiskrim .. hari tu pernah try cendol durian dia tp seperti biasalah manatah gambar dia .. harga still cun lagi .. kalau cendol biasa rm1.20 dulu rm1 je mungkin zaman gst ni 
lokasi : dekat area pasar bp

 8. Hokkaido Icecream Puff
yang ni dah famous dahh .. merata dah boleh dapat .. kalau kat bp blh dptkn di oldstreet level 2 .. satu rm3.20 and so many favor can choose.. makan puhhh sedapnya.. tapi ipoh pon dah ada maybe area plan b .



9. Wing Zone (nama kedai)
tak ingat apa nama set2 dibawah .. haha tapi banyak lah boleh pilih dengan favor yg kita suka nak pedas ke masam ke .. range harga standard fastfood (rm16 above)
makan pon ambik masa nak habiskan hahah sampai tersadai .. konfirm kenyang

 10. Roti Icecream
ahh ni sapa je yang tak fav ni .. mesti pelik hahah .. time ni ad family day with pesista uitm tapah perak ... superb susah nak jumpa biasanya boleh cari kalau korang p pantai je la beb .. harga pon dah naikkkk dulu murah je sekarang rm3 lbh kot ke rm2.50 tak ingat dapat ni masa kt Pantai Teluk Batik perak kahkahkah ..

jagung bakar sendiri ahhhhh bbq
 11. Boat noodle
Time ni try boat noodle kt aeon klebang perak yg baru buka ..
macam biasa lah kena pilih rasa yang sedap ikut tekak korang .. nak lahap banyak mana ikut korang .. satu bowl rm1.90
 12. IceCream Freddo
tengah2 panas ni sedapnya makan aiskrim beb .. terliur kot
lokasi : boleh masuk waze Freddo Street Ice Cream
harga cunlah tapi kalau tak larat makan share je .. karang bazir amalan syaitan .. ahh boleh pilihlah nak ice cream rasa apa .. toping apa n so on lah .. kalau nk add on toping tambah 0.50 sen


sekejap je siap hangpa boleh borak2 sat dh siap 


okey now done my jalan2 cari makan #zlynfoodlover boleh try usha usha sis punya ig zl_yn and boleh support biznes sis zlyn.co ..  nk tanya apa boleh tinggalkn comment or kt ruang chat  dm sis kt ig pon boleh insyaAllah akan reply 😉

Follow by Email

@templatesyard