May 2017 - Whisper of zlyn

Sunday, May 28, 2017

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
Masih tidak terlambat lagi untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat islam dan korang jangan tak puasa pula yee insyaAllah ramadhan kali ini lebih bermakna.

Hari ni merupakan day -2 ramadhan dan nak share sedikitlah apa menu berbuka day 1 maybe korang boleh mencubanya after this . Nasi beriani with kuih keria tiba tiba pula abang nak lagi apa lagi bahan mana yang tak cukup tu kena pergi beli jugaaa .. around 2 o'clock dah start masak oii

Agak lama jugalah nak siapkan all of this , Nasi beriani my brother and SIL yang masak , Bahan bahan yang diperlukan korang boleh je search kat google and lain pakai rempah Beriani dan belakang tu pon ada je step step so korang boleh follow je tak payah susah susah . Lain jenama rempah lain sikit la stepnya ada yang susah dan ada yang senang sikit . Cabarannya dibulan puasa ini ialah tak boleh rasa masakan like redha la masin ke apa ke..
ni ayam mula mula goreng la duluu baru macam best makan ranggup sikit tapi kalau taknak goreng dulu pon tak pe ikut masing masing lah sebab ada jenis tak suka yang dah goreng .. dah siap goreng masak macam masak merah tuu  
dua atas ni pula masak daging kambing dan daging lembu kena rebus dulu la kasi empukk then masak la dengan rempah ..

Next is DESSERT
dessert pilihan adalah kuih keria ecehh .. Pon resepi google jugalahh semuanya mudah dihujung jari tapi nak buatnya tu sukar untuk orang tak reti hahahaha.  Bahan semua dah sediakan macam gula melaka ,gula pasir , keledek , tepung dan garam sikit ..
Mula mula kena rebus ddah rebus dengan garam sikit lenyekkan dia lahh apalagi .. ikut step dia campur tepung apa tu semua.. buatlah bentuk dia dan goreng..
belum digoreng dan goreng dengan minyak yang panas ye

lepas goreng tuu salutlah dengan gula dia .. kena lah ikut step step tapi ni kitaorang buat ikut nasib haha hentam saja . letak air sikit then masukkan gulagula tu barulah saluttttt dan kita orang salut dalam 3 lapis hahaha tak jadi sangat la better ikut resepi betul betul .

dan inilah hasilnya selepas di salut alhamdulilah okey maybe kena buat lebih awal supaya gulanya menjadi ni agak basah lagi macam tak fully kering . lepaas lah untuk makan sendiri 
success kuih keria. Bila dah buka habis makan big bro nak ajak buat kek lapis pula next time ahhh matilah nakkk 


akhir kata , Dan selamat berbuka kepada semua jangan terliur pula bulan puasa ni..



Tuesday, May 2, 2017

short vacation to Tanjung Balau

Last weekend unexpected vacation actually , from batu pahat to johor bharu take around 2 hours and visit my brother's little family . Just want to meet Hamim (nephew) then after zohor at 3 pm we start our journey to Tanjung Balau at Kota Tinggi . From Taman Molek to Tanjung Balau like 40km i think and took around 1 hour . Tanjung Balau very close Dessaru and the highway to there only have one line hahaha




Finally arrived it was actually my first time to Kota Tinggi i think okey dont laugh eventhough i only stay at the same state. As usually we can swimming and build the sand castle like people said "benda biasalah" but i just enjoy the view and nature . Hamim sangat geli dengan pasir haha dan dia taknak jalan kalau orang takpegang tangan dia . Biasa lah budak lagi baru berapa kali dia pegang pasir kan..

Ofcouse you guys wonder why i did not go dessaru. Kitaorang pergi tengok dessaru tapi kalau nak masuk kena bayar jengjengjeng so kitaorang patah balik sebab lagi pon mesti lebih kurang je dengan Tanjung Balau yang kitaorang dah pergi dulu sebelum tu . Tanjung Balau , korang boleh sewa ATV juga taksilap tapi taktahu lah berapa harga dia ,


Selepas itu kitaorang pergi makan dulu sebelum balik . ahh but korang nak datang better prepare duit siapsiap sebab hari tu pergi mesin dia out off service . Ada satu mall juga kat situ untuk orangorang bandar penawar. Kitaorang makan kat kedai makan terapung tapi agak menakutkanlah jalan dia haha .. Bila dah sampai korang macam wowww sebab korang akan nampak kapal haha start jalan nak ke kedai korang boleh nampak itik tauu nak bagi makan pon boleh ada bekas kat situ dia sediakan sebekas RM1 sahaja . dan korang kena jalan dan dah sampai boleh makan .. Makanan dia sedap boleh pilih nak set yang mana okey . Jangan mabuk sudah haha . seriously sangat sedap tauu lagilagi telur dia masak blackpaper emm masih teringat lagi sampai sekang , boleh #zlynfoodlover kat ig okey
Korang juga boleh try tengok kelipkelip kalau nak la tapi rasanya malam sahaja dan kena 4 orang ke atas baru boleh yee . dia akan bawa round dalam 30 minit kalau tak silap la.
That all for this entry .
De'Lynn Bistro at Batu Pahat
 First time try biasalah nampak advertisment kat facebook and jalanjalan taktahu nak makan mana so kita scroll balik apa yang kita dah jumpa and try . Like hipster sikit and ada juga shisha untuk siapa yang nak la ..  Harga pon agak berpatutan tak mahal sangat dan rasa dia pon okey sedap jugalah . Area bukit pasir  kalau tak jumpa korang boleh buka facebook and masukkan je alamat dia dalam waze mesti jumpa punya .

Gambar atas ini my food and it was set of burger dan sangat mengenyangkan seriously .. hotdog dia panjang dan ada meatball . burger tu pun roti dia dari roti garlic kot macam tu dan daging dia ada dua layer .
this one is my mum eat . Chicken chop harga around RM11 taksilap lahh .. air macam macam ada . dan kat sini ada yang famous dia dalam dulang tu . ada set small medium dengan large. korang boleh pilih la dalam tu ada spaggeti, chicken chop , lamb chop meatball dengan apatah . kalau datang berdua pon boleh je pilih set tu takde masalah but all the set not include water i think kalau tak silap la haha

selamat mencuba

Follow by Email

@templatesyard