Selamat Menyambut Bulan Ramadhan - Whisper of zlyn

Sunday, May 28, 2017

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Masih tidak terlambat lagi untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat islam dan korang jangan tak puasa pula yee insyaAllah ramadhan kali ini lebih bermakna.

Hari ni merupakan day -2 ramadhan dan nak share sedikitlah apa menu berbuka day 1 maybe korang boleh mencubanya after this . Nasi beriani with kuih keria tiba tiba pula abang nak lagi apa lagi bahan mana yang tak cukup tu kena pergi beli jugaaa .. around 2 o'clock dah start masak oii

Agak lama jugalah nak siapkan all of this , Nasi beriani my brother and SIL yang masak , Bahan bahan yang diperlukan korang boleh je search kat google and lain pakai rempah Beriani dan belakang tu pon ada je step step so korang boleh follow je tak payah susah susah . Lain jenama rempah lain sikit la stepnya ada yang susah dan ada yang senang sikit . Cabarannya dibulan puasa ini ialah tak boleh rasa masakan like redha la masin ke apa ke..
ni ayam mula mula goreng la duluu baru macam best makan ranggup sikit tapi kalau taknak goreng dulu pon tak pe ikut masing masing lah sebab ada jenis tak suka yang dah goreng .. dah siap goreng masak macam masak merah tuu  
dua atas ni pula masak daging kambing dan daging lembu kena rebus dulu la kasi empukk then masak la dengan rempah ..

Next is DESSERT
dessert pilihan adalah kuih keria ecehh .. Pon resepi google jugalahh semuanya mudah dihujung jari tapi nak buatnya tu sukar untuk orang tak reti hahahaha.  Bahan semua dah sediakan macam gula melaka ,gula pasir , keledek , tepung dan garam sikit ..
Mula mula kena rebus ddah rebus dengan garam sikit lenyekkan dia lahh apalagi .. ikut step dia campur tepung apa tu semua.. buatlah bentuk dia dan goreng..
belum digoreng dan goreng dengan minyak yang panas ye

lepas goreng tuu salutlah dengan gula dia .. kena lah ikut step step tapi ni kitaorang buat ikut nasib haha hentam saja . letak air sikit then masukkan gulagula tu barulah saluttttt dan kita orang salut dalam 3 lapis hahaha tak jadi sangat la better ikut resepi betul betul .

dan inilah hasilnya selepas di salut alhamdulilah okey maybe kena buat lebih awal supaya gulanya menjadi ni agak basah lagi macam tak fully kering . lepaas lah untuk makan sendiri 
success kuih keria. Bila dah buka habis makan big bro nak ajak buat kek lapis pula next time ahhh matilah nakkk 


akhir kata , Dan selamat berbuka kepada semua jangan terliur pula bulan puasa ni..



4 comments:

  1. Selamat berpuasa! Sedapnya lauk berbuka, kuih keria pun ada =)

    ReplyDelete
  2. banyaknya menu.. selamat berpuasa... sy singgah sini n follow.. :)

    ReplyDelete

Follow by Email

@templatesyard